петък, 7 декември 2012 г.

Студентски празник

Студентският празник се чества в България на 8 декември.
Това е денят, в който Българската православна църква по стар стил е отбелязвала паметта на Светите седмочисленици и сред тях свети Климент Охридски (25 ноември нов стил), считан за един от покровителите на българското висше образование.
На 8 декември 1476 г. папа Сикст IV проглася деня за празник на непорочното зачатие.
Честването му започва през 1903 г. по повод на 15-годишния юбилей на единственото тогава в Княжество България Висше училище, датата става празник на всички студенти в България.[1] Решението за празника е взето от Академичния съвет на Алма матер на 30 ноември 1902 г.
Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите.
През 1962 г. празникът на Софийския университет на 8 декември е възстановен[1]. На заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 г. е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на българските студенти.
Бидейки неучебен ден, той обикновено се използва от студентите за празнични вечери и нощни купони, в които участват студенти от един поток или група. В част от случаите за „Осми декември“ се организират едно- или няколкодневни излети в курорти извън града на съответното висше училище.

Няма коментари:

Публикуване на коментар